diumenge, 4 de febrer del 2018

Campanya de signatures per una ordenança de terrasses que garanteixi l'accessibilitat, el descans i el dret a l'espai públic

el 24 de gener vam activar la campanya de recollida de signatures per una ordenança de terrasses amb una acció que consistia en col•locar una terrassa al bell mig de la plaça de Sant Jaume per reivindicar l’espai públic

l'acció la vam dur a terme la Federació d’Associacions de veïns de Barcelona, l'Assemblea de Barris per un Turisme sostenible i la plataforma Carrers per a Tothom per denunciar els canvis en la normativa vigent de terrasses que l’Ajuntament i el Gremi de Restauradors han pactat bilateralment

volem que l'ordenança de terrasses de Barcelona respecti els usos públics de l’espai urbà, així com el dret al descans, a la mobilitat i a l’accessibilitat.
Hem de recollir 15.000 signatures, que serviran per portar la normativa que proposem al plenari municipal de l’Ajuntament de Barcelona, on coincidiria per temps amb l’ordenança empresarial i privatitzada a de l’espai públic, acordada pel Gremi de Restauració i l’Ajuntament ignorant totalment la veu del veïnat i de les entitats en general, incloent les que representen a les persones amb discapacitat com la nostra Plataforma.

amb aquesta acció començava la denúncia pública per posar de manifest que l'Ajuntament està actuant al marge dels interessos de la ciutadania i, per aquest motiu, demanem una ordenança de terrasses amb un consens real que inclogui tots els col•lectius.


TERRASSES SI, PERÒ GARANTINT L'ACCESSIBILITAT!


✍️Per què és important que signis la iniciativa ciutadana #VivimLesPlaces?

Perquè l’ordenança de terrasses de Barcelona ha de...
  • Garantir als carrers l'ample de pas mínim de 1,80 m sense obstacles que marca la llei estatal d'accessibilitat perquè les persones amb cadira de rodes, caminadors, crosses o bastons, cotxets de nadons, carrets de la compra... hi puguin circular sense dificultat.
  • Garantir que es té en compte el flux de mobilitat a l'hora d'ocupar un %dels carrers amb terrasses : a les Rambles de Barcelona -per exemple- 1,80 m d'ample lliure no garanteix l'accessibilitat perquè hi passeja molta gent!
  • Garantir que no es col•loca cap terrassa a la línia de façana dels edificis ni a sobre dels encaminaments dels passos de vianants: són elements molt importants perquè les persones cegues i amb baixa visió s'orientin i puguin circular per les ciutats amb autonomia! (... i a més ho diu la Llei!).
  • Garantir que cap establiment pugui eliminar els bancs per seure dels carrers i les places perquè molesten per posar una terrassa: els bancs per seure són essencials per a la gent gran i les persones amb problemes de mobilitat en els seus trajectes quotidians. I a més són un element clau perquè tothom puguem gaudir de l'espai públic!
  • Garantir que hi ha un procés de participació ciutadana per consensuar la millor manera d'ordenar les terrasses als llocs emblemàtics de Barcelona, i que es comptarà sempre amb un informe d'accessibilitat favorable per fer-ho.
  • Garantir que des de l'Ajuntament es promou fer accessibles els establiments i els seus lavabos, donat que el 4 de desembre de 2017 acabava el termini legal per acomplir amb els criteris d'accessibilitat i ha de fer un Pla d'accessibilitat municipal.
    A més, amb les actuacions d'adaptació es crearien llocs de treball de manera sostenible i socialment responsable, i els establiments també guanyarien ...perquè les persones amb discapacitat i el nostre entorn també som clients!
  • Perquè s'ha de garantir el dret a l'espai públic, a la mobilitat i al descans. Perquè s'ha de garantir que qualsevol ordenança municipal acompleixi el marc normatiu d'accessibilitat català i estatal, i la Convenció Internacional dels Drets Humans de les persones amb discapacitat de l’ONU.

Qui pot signar?

Només poden signar els ciutadans i ciutadanes majors de 16 anys empadronats a Barcelona.

Com pots signar?

malauradament només es pot signar presencialment en formularis en paper establerts per l'ajuntament i per tant no hi ha cap opció telemàtica.
Cada entitat o col•lectiu anirà anunciant per xarxes socials (hashtags #VivimLesPlaces i #OrdenançaTerrasses) o altres mitjans com els seus webs, cartells, etc. on i quan es podrà signar, ja sigui en locals fixes o en punts efímers al carrer.

Si vols signar o col•laborar en la recollida de signatures, pots passar pels locals següents:

  • Federació ECOM (Gran Via de les Corts Catalanes, 562, pral. 2a)
  • Federació d'associacions de Veïns - FAVB (Carrer d'Obradors, 8-10, baixos)
  • Associació Discapacitat Visual Catalunya - Carrer cardenal Reig 32
  • ASENDI Nou Barris - C Piferrer, 94
  • associació d'usuaris de gossos pigall de Catalunya. DT de l'ONCE. Carrer sepúlveda 1 3ª planta. dimarts de 17:00 a 20:00h.
  • Torre Jussana - Av. Cardenal Vidal i Barraquer, 30
  • CJB - Consell de la Joventut de Barcelona. C/Gran de Gràcia 190.
  • i a diverses Associacions de veïns de Barcelona. cerca la teva més propera i pregunta.

També pots contactar amb l'ACIC o assemblea per la Diversitat per tal de trobar-te amb un dels seus membres i signar en algun altre indret.

Agenda de taules al carrer

algunes entitats posaran taules al carrer per tal que qui vulgui pugui signar.

A continuació dates i indrets que anirem actualitzant (també les trobaràs a les nostres xarxes socials):

Dissabtes 24 de febrer, 3 de març, 10 de març i 17 de març l'Associació de veïns del Poblenou posarà paradeta a la Rambla del Poblenou.

dissabte 3 de març l'ACIC recollirà signatures durant l'acte de presentació del seu documental dels 25 anys. serà al Centre Cívic
Urgell (Urgell 145).

Com seguir la campanya?

Segueix-nos a xarxes com Twitter @carrersxTothom o Facebook Carrers per a tothom.
Hastags de la campanya: #VivimLesPlaces #OrdenançaTerrasses
al nostre web continuarem actualitzant la informació. També podràs trobar-la a molts webs d'entitats col·laboradores.

Aquí pots descarregar els materials de difusió de la campanya com cartells, vinyetes, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada