dijous, 18 d’octubre del 2018

La voracitat del Gremi de Restauradors continua tibant Ciutat Vella

La voracitat del Gremi de Restauració continua tensionant Ciutat Vella

Hem sabut que el Gremi de Restauració ha fet arribar als seus associats la següent circular:

Davant l’allau de reduccions de terrassa que durant els darrers dies han estat notificades, l’increment sense precedents de la pressió inspectora i la imposició de sancions econòmiques, el Gremi de Restauració organitzarà aquest dijous 18 d’octubre a les 10.30h a la plaça Santa Maria una acció de protesta per denunciar la persecució que pateixen els restauradors de Ciutat Vella i demanar a l’alcaldessa Ada Colau una solució immediata. Us demanem que hi assistiu acompanyats del màxim nombre de persones (cambrers, cuiners, etc.). Els partits polítics de l’oposició donaran suport a la reivindicació i també assistiran a la protesta. Necessitem omplir la plaça perquè el clam de la restauració arribi al despatx de l’alcaldessa.

Aquesta és la manera de funcionar del Gremi, fent servir l’autoritat que té sobre els seus treballadors com a eina de pressió política, precisament per ser un dels col·lectius laborals més precaritzats. D’’igual manera, el gremi fa servir certs grups municipals com a veritables titelles en el teatret bèl·lic en què ha transformat el conflicte de les terrasses; titelles que, però, també cerquen rèdit polític amb aquestes jugades.

Han passat només 3 mesos i mig des de l’aprovació definitiva al plenari de l’Ajuntament de l’ordenança de terrasses dictada pel gremi, ignorant la veu crítica del moviment veïnal i del col·lectiu de persones amb diversitat funcional. Aquesta normativa és de facto una desregulació en l’atorgament de llicències de terrasses a tota la ciutat.

El govern municipal va optar per sumar-se a la proposta del Gremi, que ja comptava amb el suport de la majoria de grups municipals a l’oposició, pensant potser que d’aquesta manera calmaria la seva ambició. Res més lluny de la realitat: des de l’aprovació, hem assistit a successives embats dels restauradors: ampliació al doble de la capacitat de les terrasses als porxos de la Boqueria, instal·lació de noves terrasses al Palau de Mar amb l’excusa de foragitar els venedors ambulants, un Pla per a la pacificació de la restauració a Ciutat Vella que pretén intensificar encara més l’ocupació de terrasses en el districte que pateix més pressió turística a la ciutat...

Ara, a més, exigeix l’anul·lació de sancions imposades d’acord amb la normativa vigent en el seu moment i rebutja la funció inspectora de l’Ajuntament, sempre necessària en tots els àmbits. No es pot acceptar aquesta carta blanca que exigeix el Gremi. L’espai públic és un dels elements fonamentals de la convivència i vida veïnal, i no pot ser monopolitzat per interessos privats.

S’han de garantir els drets del veïnat a l’ús i gaudi dels nostres carrers i places limitant la seva explotació econòmica. S'han de garantir el dret al descans, a l'accessibilitat i a un medi ambient adequat. Enfront del projecte de monopolització i explotació econòmica de l’espai urbà que pretén el Gremi de Restauració, els col·lectius i entitats sota-signants continuarem defensant aquesta concepció de l’espai públic com a lloc de trobada i sociabilitat no mercantilitzat.

Així mateix, estem alerta i preocupats davant les amenaces d’incompliment de la legislació en matèria d’accessibilitat. Es pretén Col·locar taules de terrasses tocant la façana, la qual cosa suposaria impedir l’itinerari per al trànsit dels vianants. Això provoca que les persones amb discapacitat visual, que necessiten seguir-la per a orientar-se, no puguin fer-ho. Tampoc no existiria l’espai de pas necessari per als ciutadans usuaris de cadires de rodes i altres elements de mobilitat. El gremi sempre posa com a excusa que les normes d’accessibilitat els fan perdre taules i pretén que el passeig De Borbó, entre altres indrets de Barcelona, siguin zones on es facin excepcions en aquesta matèria.
Les entitats sotasignants no podem permetre que es vulneri el dret a la mobilitat de ningú ni els drets humans per interessos econòmics. No hi pot haver ciutadans de primera i de segona.


Si en voleu més informació, podeu contactar amb José Ángel Carrey. 608 038 822

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada