divendres, 11 de març del 2016

Manifest per a la concentració del 12 de març de 2016: Volem uns carrers segurs i accessibles per a tothom!


'Carrers per a tothom' és una plataforma ciutadana formada per diferents entitats de persones amb i sense diversitat funcional (tant visual com física), nascuda a Barcelona el febrer de 2015, arran de la necessitat d'espais de diàleg i treball conjunt entre els diferents sectors de la ciutadania amb diversitat funcional i les administracions públiques de la ciutat.
La seva creació té com a detonant la manca de resposta satisfactòria i coresponsabilitat dels poders públics competents (municipals i autonòmics)  davant les obres de remodelació d'aquest carrer, el Passeig de Gràcia de Barcelona, on es va construir un carril de circulació per a  vehicles sobre les voreres, sense cap senyalització ni indicació per als vianants, amb les consegüents problemàtiques de seguretat i d'accessibilitat que això comporta.
A més d’això, cal afegir-hi l'alarma per la proliferació a tots els municipis de Catalunya de carrers amb plataforma única d'ús mixt sense un disseny accessible i segur.
Parlem dels carrers on circulen a la mateixa alçada vehicles i vianants sense cap distinció cromàtica ni tàctil, amb un plantejament que lluny d'acomplir els seus objectius inicials, com  ara la millora de l'accessibilitat física a carrers estrets i la promoció de la pacificació del trànsit, posa en perill els i les vianants.
Entre altres coses:
- Les persones cegues o amb baixa visió perden qualsevol referència de quin és l'espai segur per al vianant i quin és l'espai per als vehicles. Llavors, poden envair l'espai de calçada sense adonar-se'n i patir un greu accident.
- La col·locació de pilones prop de la línia de façana provoca que l'espai de l'itinerari de vianants torni a ser excessivament estret (tot i haver-se fet les obres pertinents per normativa), i les persones amb diversitat funcional física (usuàries de cadira de rodes o caminadors) es veuen obligades a circular altre cop per l'espai de calçada, amb el perill que sabem que això comporta.
- Per la falta de senyalística vial i de pictogrames , molts vianants i també molts conductors i conductores no saben si es troben a un carrer peatonal o un carrer de plataforma única d'ús mixt, si hi ha limitació o no de la velocitat de circulació, qui té prioritat en l'ús de la superfície del carrer, per on s'ha de creuar el carrer ...
Per tot això, l'objectiu de la plataforma ciutadana Carrers per a tothom és defensar i garantir la seguretat i l'accessibilitat dels carrers barcelonins (i d'altres municipis), promovent el diàleg i la participació activa de la ciutadania (sobretot de les persones amb diversitat funcional) en el consens de les solucions de mobilitat  i d’urbanisme a adoptar, a fi que totes les persones puguin exercir el seu dret a la ciutat i la mobilitat als municipis sigui realment sostenible i segura. 
Les entitats, col·lectius i persones sotasignats volem manifestar la nostra profunda preocupació perquè: 
- L'aposta dels diferents governs per l'actual plantejament dels carrers de plataforma única no garanteix l'accessibilitat universal, posa en perill els vianants i es duu a terme sense el diàleg amb la ciutadania amb diversitat funcional.
- S’incompleix legislació en vigor i es malbaraten recursos públics quan els carrers que no necessiten canvis per qüestions d'accessibilitat física passen a ser de plataforma única i, sobre els que ho necessiten amb urgència, no s'està actuant ni plantejant solucions.
- Malgrat la trobada prevista per divendres que ve amb la regidora d'urbanisme, Janet Sanz, actualment continua sense existir un espai de diàleg i treball conjunt amb els i les responsables municipals on poder traslladar les propostes de solució desenvolupades durant un any a la plataforma Carrers per a tothom, i poder així avançar en la resolució del conflicte de manera consensuada, tal com s'ha fet amb el Consell d'Accessibilitat de la Generalitat de Catalunya, l'òrgan encarregat de regular els buits legals que existeixen sobre la gestió i configuració urbana d'aquests carrers a nivell català.
Per tot això, demanem al govern municipal:
1.    Aturar els projectes de reforma urbanística que impliquen la implementació de plataformes úniques fins que les administracions públiques i les entitats del sector hàgim consensuat una solució satisfactòria que garanteixi de manera efectiva la seguretat i l’accessibilitat universal en aquests espais.
2.    Obrir de manera immediata un espai de diàleg  i treball efectiu amb la plataforma Carrers per a Tothom i les seves entitats a fi de consensuar i validar les solucions urbanes i de gestió de la mobilitat més adients per a cada cas.
3.    Plantejar i consensuar altres mesures de millora de la pacificació del trànsit per promoure realment una mobilitat sostenible i segura per a totes les persones.
Carrers per a Tothom uneix la veu de diferents col·lectius per tal de trobar la millor solució, la consensuada per tothom.
Avui ens trobem de nou  al Passeig de Gràcia, que un any després representa un exemple trist i decebedor d’una intervenció urbanística que no ha volgut incorporar la garantia ni de l’accessibilitat universal ni de la mobilitat segura. Com tampoc ha volgut escoltar ni la perspectiva dels vianants ni la de la diversitat funcional barcelonina.
Si de veritat volem construir uns carrers, unes places, unes ciutats per a tothom, cal amb urgència que els governs competents actuïn de manera responsable i eficaç.
Avui, lamentablement, a causa de l’aposta sense consens pels carrers amb disseny de plataforma única, a causa de la manca de diàleg i treball conjunt, moltes persones, no només les persones cegues i amb baixa visió, ens movem pels  carrers de Barcelona –i d’altres ciutats de Catalunya- amb més inseguretat i  amb més dificultats.
Estem convençuts que el nou govern de l'Ajuntament  de Barcelona demostrarà tenir  la sensibilitat social de la qual fa gala, sabrà apreciar la importància d'aquesta necessitat i mostrarà una actitud diferent  respecte de l'anterior consistori.
Avui fem un any. No volem fer-ne més.
--
SIGNAT: Plataforma carrers per a tothom.
www.carrersperatothom.cat
e-mail: carrersperatothom@gmail.com
Twitter: @CarrersxTothom
També ens trobaràs a Facebook com Plataforma Carrers per a tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada