El dissabte 18 de març de 2017 malauradament ens haurem de tornar a concentrar al Passeig de Gràcia, davant del Palau Robert, a les 11 hores i necessitem demostrar que som molts els afectats per la manca de Carrers per a tothom.
Feu difusió d'aquesta informació entre el col·lectiu depersones amb discapacitat, famílis amb nens i nenes i a tota la societat així com a mitjans de comunicació per a que es visualitzi aquesta reivindicació.
La plataforma Carrers per a Tothom, constituída fa dos anys, ha aconseguit algunes fites sobre el paper per part d'institucions com la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona i d'altres localitats, però no s'han vist reflectides en la pràctica i diversos col·lectius seguim en perill quan caminem pels carrers de moltes poblacions.
Per aquest motiu la nostra concentració serà agredolça: celebrarem els avenços teòrics però mostrarem la nostra extrema preocupació per la manca d'aplicació real.
El Passeig de Gràcia és una via emblemàtica i la problemàtica es pot veure fàcilment a les voreres que contenen el carril de servei que les persones cegues no poden detectar, els nens no consideren com a zona perillosa, les persones amb discapafcitat cognitiva tampoc i molts d'altres col·lectius com els turistes, gent gran, etc. poden patir-hi situacions perilloses per no adonar-se que bicicletes, cotxes, taxis, etc. circulen per aquesta zona.
Els nens podran pintar i dibuixar i tastar algunes sorpreses dolces.
A continuació trobareu el manifest que es llegirà a la concentració, es repartirà imprès per aque les prsones sordes oralistes hi puguin accedir i que s'interpretrarà també en llengua de signes per a les persones sordes signants.
A més de les entitats que formen la Plataforma Carrers per a tothom, també hi donen suport la federació d'Associacións de Veíns de Barcelona, el Consell de la Joventut, Comissions Obreres, etc.
VOLEM UNS CARRERS PER A TOTHOM!
Ara fa dos anys ens vam manifestar per primera vegada per denunciar el greu perill que comporten les plataformes úniques. Aquella primera manifestació denunciava que el model implantat al Passeig de Gràcia és un model perillós i que de cap manera respon al criteri de l’accessibilitat universal.
Des de fa dos anys la Plataforma Carrers per a Tothom hem anat treballant amb força per avançar en la garantia de l’accessibilitat universal no només al Passeig de Gràcia sinó a molts carrers de la ciutat i del país. Hem elaborat un document d’anàlisi i de propostes sobre la qüestió que hem presentat a diversos ajuntaments, al Consell de promoció de l’Accessibilitat de la Generalitat de Catalunya i a la Diputació de Barcelona. Durant aquests dos anys hem seguit denunciant els perills de les plataformes úniques sense senyalització tàctil ni cromàtica en diversos mitjans de comunicació i hem participat en les tres sessions del grup de treball creat a Barcelona per –suposadament- analitzar la problemàtica d’aquest model urbanístic i trobar les solucions adients als problemes que genera.
L’any passat ens vam tornar a manifestar aquí per demanar el compliment de la promesa d’implantar una solució als greus problemes d’accessibilitat del Passeig de Gràcia. L’any passat, però, teníem l’esperança que les reunions del Grup de Treball sobre Plataformes úniques –que aleshores estaven a punt de començar- serien l’espai adient per analitzar i consensuar entre els responsables polítics i tècnics de l’Ajuntament de Barcelona i les entitats, una solució global aplicable a tota la ciutat i a tot el país. Però la nostra esperança s’ha anat esvaïnt. Si avui ens tornem a manifestar al Passeig de Gràcia és perquè les solucions no arriben ni s’està treballant de veritat perquè puguin ser una realitat en un futur immediat.
Avui, doncs, tornem a fer-nos nostre durant una estona aquest emblemàtic carrer de la ciutat de Barcelona i volem manifestar públicament tres demandes i dos agraïments:
1. Demanem que, d’una vegada per totes, es decideixi intervenir en el Passeig de Gràcia per reduir el perill actual que comporta el carril de servei que hi ha damunt les voreres. El silenci absolut de l’actual govern de Barcelona sobre aquest tema ens fa pensar que comparteixen plenament el model urbanístic de l’antic equip de govern.
2. Demanem que, d’una vegada per totes, s’empoderin els grups de treball entre administració i entitats. Aquest ha de ser l’àmbit democràtic de debat, de consens i de corresponsabilitzacióde tots els sectors directament interessats en trobarsolucions pràctiques que ens permetin dissenyar uns carrers de veritat per a tothom. Ens preocupa i decepciona profundament constatar que avui, a Barcelona, tal i com ha passat en anteriors legislatures, sota l’etiqueta de “participació” no s’hi tradueix una autèntica voluntat política de trobar les solucions més adients gràcies al treball directe i compromès amb les entitats que poden aportar expertesa i compromís. Avui, com en èpoques anteriors, la participació queda reduïda a un nivell simbòlic, estètic, de simple disseny.
3. Demanem que, d’una vegada per totes, el Govern de la Generalitat desplegui la Llei d’accessibilitat en un codi que sigui una eina útil i eficaç que ens permeti a tots plegats determinar els criteris que ens permetin avançar cap a un disseny d’uns carrers que siguin veritablement per a tothom.
I ara els agraïments:
1. Agraïm a tots aquells mitjans de comunicació –especialment a Betevé- per donar-nos veu i permetre que expliquem els problemes de seguretat i de manca d’accessibilitat dels carrers i de les propostes que nosaltres defensem per garantir l’accessibilitat universal.
2. Agraïm el suport de les entitats que avui ens acompanyen (Federació ECOM, Assemblea per la Diversitat, Associació Catalana per a la integració del Cec, Asendi Nou Barris, Associació d’Usuaris de Gossos Pigall de Catalunya, Cecs.Cat, Associació Discapacitat Visual Catalunya B1+B2+B3, Associació Catalana Pro Persones Sordcegues, Mirada Solidària, Capacitats Diverses per la Independència, Plataforma Unitària por el Encuentro y la Democratización de la ONCE, Asociación de Familiares y Afectados de Stickler y SEDC y Colagenopatias tipo II, Consell de la Joventut de Barcelona, Comissions Obreres de Catalunya, Associació Funcional per a la Integració social, Territoris oblidats i la Federació d'Associacions de Veíns de Barcelona, perquè entenem que la lluita per uns carrers per a tothom és una lluita que vol fer una ciutat més humana, una ciutat més oberta i segura per a totes les persones que hi vivim, hi treballem, hi passegem.
Avui som aquí per reivindicar de nou la necessitat de garantir la seguretat i l’accessibilitat de totes les persones que ens movem pels carrers. Fins quan ens haurem de seguir manifestant per defensar un dret fonamental? Nosaltres, però, plens d’energia i de raons, seguirem lluitant des dels carrers i des de tots els espais possibles perquè els nostres pobles i les nostres ciutats siguin veritablement per a tothom.
Entitats que signen el manifest
- Acera peatonal
- AxD - Assemblea per la Diversitat
- ACIC - Associació Catalana per a la Integració del Cec
- APSOCECAT - Associació Catalana Pro Persones Sordcegues
- ADVC - Associació Discapacitat Visual Catalunya B1+B2+B3
- AUGPCAT - Associació d’Usuaris de Gossos Pigall de Catalunya
- ASENDI NB - Associació per la Sensibilització envers la Discapacitat Nou Barris
- AFIS - Associació Funcional per a la Integració Social
- AFASCOL (Asociación de Familiares y Afectados de Stickler y SEDC y Colagenopatias tipo II).
- CDxI - Capacitats Diverses per la Independència (Assemblea Nacional Catalana)
- Cecs.cat - La diversitat funcional visual en una Catalunya independent
- CCOO - Comissions obreres de Catalunya
- CJB - Consell de la Joventut de Barcelona
- ECOM - Federació Ecom
- FAVB - Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona
- Mirada solidària
- PUEDO - Plataforma Unitaria por el Encuentro y la Democratización de la ONCE
- Territoris oblidats
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada